بیسکویت‌های خونی «بهر نبردی بی امان» | درباره حاج صادق آهنگران که در سال‌های جنگ تحمیلی با نوای ماندگار خود قوت قلب رزمندگان بود منتظران امام زمان (عج) اهل خودسازی‌اند انتظار یعنی سرشار از امید بودن نقش تأثیرگذار موقوفات در تعالی جوامع اسلامی دفاع مقدس مظلوم مانده است غفلت از گنجینه دفاع مقدس قهرمانانِ خاکی‌پوش و غریب! رفت که زود بیاد، دیگه نیومد ارادتمندی که به چندین هنر آراسته بود | درباره آینه‌کار نامدار حرم رضوی دروغگو‌ها طعم ایمان را نمی‌چشند مروری بر ویژ‌گی‌های دوستی در کلام امام رضا(ع) | رفاقتی برای دنیا و آخرت اختصاص بخش عمده‌ای از موقوفات آستان قدس به پروژه‌های عام‌المنفعه تجمع بزرگ حوزویان خراسان در حمایت از جبهه مقاومت و اعتراض به جنایات رژیم اشغالگر قدس نخستین اجلاسیه بین‌المللی واقفان و ناذران رضوی برگزار شد تولیت آستان قدس رضوی در دیدار خطبای مشهد: وعاظ با مطالعه عمیق و مخاطب‌‏شناسى منبر‌ها را پرجاذبه کنند برپایی محفل روایتگری دوران دفاع مقدس در حرم امام‌رضا(ع) گردان نانوا‌ها فرهنگ عاشورا؛ پیشران دفاع از ایران
سرخط خبرها

از جوانمردی اهل‌بیت (ع) برای جوانان بگوییم

  • کد خبر: ۲۴۹۴۵۶
  • ۱۷ شهريور ۱۴۰۳ - ۱۷:۲۷
از جوانمردی اهل‌بیت (ع) برای جوانان بگوییم
حجت‌الاسلام‌والمسلمین عبدالکریم پاک‌نیا - محقق و مؤلف سیره اهل‌بیت (ع)

فتوت و جوانمردی در قرآن و سیره اهل‌بیت (ع)، گستره‌ای پهناور دارد و همه فضایل اخلاقی را شامل می‌شود؛ برای مثال قرآن حضرت ابراهیم (ع) را اسوه جوانمردان، معرفی و از حضرت یوسف (ع) به شخصیتی جوانمرد و دارای فتوت یاد می‌کند که در مسائل ناموسی خویشتن‌داری کرد یا در اشاره به ماجرای اصحاب کهف، از آنها به جوانمردانی یاد می‌شود که از حق دفاع کردند: «إِذْ أَوَى الْفِتْیَه إِلَى الْکَهْفِ».

در روایتی که در «محاسن برقی» نقل شده و علامه‌مجلسی نیز آن را آورده، آمده است: «فردی محضر امام‌رضا (ع) عرضه داشت: به قدر جوانمردی خود به من بخشش کنید؛ حضرت فرمودند: این میزان در توانم نیست. وی عرضه داشت: پس به اندازه جوانمردی من، عطا کنید. حضرت فرمودند: «این مقدور است» و به وی دویست دینار بخشیدند». این نقل نشان می‌دهد که فتوت و جوانمردی معصومین (ع) به قدری است که در بسیاری از اوقات نمی‌توان به آن جلوه بیرونی داد.

در غزوه اُحد و درپی رشادت‌های امیرالمؤمنین علی (ع) ندا آمد: «لا فَتى اِلاّ عَلِىّ، لا سَیفَ اِلاّ ذُو الفَقار؛ جوانمردی جز علی (ع) و شمشیری جز ذوالفقار نیست». حضرت امیر (ع) در این جنگ از خود جوانمردی بی‌نظیری نشان دادند و به‌تن‌هایی پرچم اسلام را در آن موقعیتی که همه درصدد ترک صحنه بودند، برافراشتند.

کسی در فتوت و جوانمردی به پای امام‌علی (ع) نمی‌رسد و درباره ایشان فتوت‌نامه‌های متعدد نوشته شده است. یکی از نشانه‌های جوانمردی این است که امام‌علی (ع) به گفته‌های خود عمل می‌کردند. ایشان می‌فرمایند: «ای مردم! به خدا سوگند من شما را به طاعتی وادار نمی‌کنم، مگر آنکه پیش از آن خود به آن عمل کرده باشم و از معصیتی بازنمی‌دارم، مگر آنکه خود آن را ترک کرده باشم» (خطبه ۱۷۵).

امیرالمؤمنین (ع) به‌تمامی تجلی جوانمردی و فتوت است؛ ایشان می‌فرمایند: «سه چیز عین فتوت و جوانمردی است: بخشش در حال تنگدستی، تحمل و صبوری بدون ذلت‌پذیری و خودداری از خواهش و درخواست از دیگران!».

امام‌حسین (ع) نیز در ماجرای کربلا تا جای ممکن کوشیدند با جوانمردی مقابل آن همه شقاوت عمل کنند. اهل‌بیت امام نیز چنین بودند و فضایل اخلاقی را حفظ کردند. همچنین امام‌حسن (ع) وقتی مرد شامی به ایشان نسبت‌های ناروا داد و فحاشی کرد، باکرامت برخورد کردند و در اثر این رفتار امام (ع)، آن فرد اظهار پشیمانی کرد و خجل شد و عرض کرد: «خدا بهتر می‌داند رسالت را در کدام خاندان جوانمرد قرار دهد».

امروز به جوانمردی و فتوت از جنس آنچه در سیره اهل‌بیت (ع) است، در زندگی‌هامان بسیار نیاز داریم؛ به‌ویژه درمیان مسئولان و مدیران که چشم مردم به آنهاست. باید شخصیت‌های این‌چنینی معرفی شوند؛ مثل شهدا. نسل جدید ما نیاز دارد که این اسوه‌ها و الگو‌ها معرفی شوند.

متأسفانه در این عرصه‌ها جهاد تبیین را به کار نگرفته‌ایم. اگر این آموزه‌ها را تبیین کنیم، مردم شیفته و واله آن بزرگواران می‌شوند؛ چنان‌که امام‌رضا (ع) فرمودند: «اگر مردم زیبایی‌های سخنان ما را می‌شناختند، بی‌شک از ما پیروی می‌کردند». اگر مردانگی و جوانمردی اهل‌بیت (ع) را برجسته و معرفی کنیم، بسیاری از ناملایمات برطرف می‌شود؛ چون انسان به‌طور فطری با این فضیلت همراه می‌شود.

گزارش خطا
ارسال نظرات
دیدگاه های ارسال شده توسط شما، پس از تائید توسط شهرآرانیوز در سایت منتشر خواهد شد.
نظراتی که حاوی توهین و افترا باشد منتشر نخواهد شد.
پربازدید
{*Start Google Analytics Code*} <-- End Google Analytics Code -->